Dela Zlate ŽivadinovićZlatanaO jagodama i strahu

O ljubavi i vinu

Šum prolaznosti

Neizgovorena reč

Neosvećena ljubav

Falinka i ja

Parižanin

Srbijanka

Čovekova kob


Pariske vanvremene priče

Srpkinja u Parizu

Usidrena na brodu

Neizgovorena reč
 
 
Jezdimir Radenović, literarni kritičar
 
Zorica Terzić, prevodilac
 Među
stotinama knjiga koje izlaze iz štampe ovih dana, izdvojili smo roman Zlate Živadinović, zbog njenog stila punog draži, i njene priče pune žara. Ona nije pisac koji komplikuje život čitaocu, postavljajući enigme u svakom poglavlju, mada je njena priča očarana slikama zauvek nestalim, čija je emotivnost veoma kompleksna, bogata, i nesvakidašnja.
 Zlata Živadinović ne programira svoje priče, izatkane ljubavlju sa hiljadu lica i koja nema godine. Ona slika blagodarno svoje detinjstvo, vrednost i toplinu prijateljstva, i milost Gospodnjeg pogleda, otkrivajući sa talentom i izdašnošću sreću voleti i biti voljen.
 Sve njene knjige sačinjavaju antologiju magičnih momenata života, koje smo videli ili živeli.

Dr. Mila Alečković-Nikolić
 
Kao sto svi iskonski zakoni ljudske Psihe govore, čovek sebe upoznaje gledajući se mudro "iz daljine", sa distancom, daleko od mesta porekla, usuda ili porodične tuge, daleko od vreve ljudske sujete, iz slobode, iz nekog izabranog duhovnog i fizičkog odlaska ili rasejanja...Zlata Živadinović, srpski pisac u srcu zemlje Gala, kroz svaku svoju knjigu psiholoski suptilno razmišlja o kraju i beskraju ljudske moći, o konkretnoj sudbini smrtnika, o racionalnosti i emocijama u čoveku, o dvojniku u nama, o ljubavi i uzvišenom prijateljstvu koje zahteva odricanje i savršenu, nekompromisnu iskrenost prema sebi i drugima. O talentu za silazak u sopstveno biće. Kao poznavalac psihe i njene drame, kao hrisćanska žena plemenitog, sublimiranog karaktera, izvanredni posmatrač radosti, patnje i ljudske sujete, kao svedok i esejista istovremeno, Zlata Živadinović u knjizi "Neizgovorena reč" spaja različite talente. "Smrt i ljubav čoveka čine lepšim" piše ona, јеr se sve važno u našoj egzistenciji odvija oko Erosa i Tanatosa i da je borba ova dva iskonska poriva, ceo naš mali život, koji će postati večan, jedino ako ga se neko bude sećao. Taj život je za Zlatu transcendencija i duh bez zaborava, jer nas jedino duboko prijateljstvo od zaborava štiti. "Šta znaći biti nezaboravan muškarac, nezaboravna žena, ako si zaboravljen kao ćovek!" kaže "Falinka", ličnost u Zlati, ličnost u nama, ili možda ono što bi Karl Gustav Jung zvao čovekova Senka.
 Roman Zlate Živadinović je emotivno i razumsko samopoznavanje. On je ceo jedna "neizgovorena koju nismo stigli da izgovorimo ili koju ni ne treba da izgovorimo".
Zlatino pisanje je analiza naše svesti i podsvesti, ali i "Slovo ljubv
e" XXI veka. Ono je potok snage osobe koja ume da posmatra i voli i koja želi da to njeni sagovornici i čitaoci, u kratkom životu, dok ne bude kasno, nauče. Da u nečijem srcu "zavredne i budu voljeni". Da ne odu bez traga. Raskrinkavanjem ljudske prolaznosti i besmisla, oružjem duboke emocije bez laži, Zlata Živadinović je, kao i svi pravednici na zemlji, po Božjoj volji, kroz knjigu "Neizgovorena reč", daroviti, nečjni i iskreni psihoterapeut.