Dela Zlate Živadinović


ZlatanaO jagodama i strahu


O ljubavi i vinu

Šum prolaznosti

Neizgovorena reč

Neosvećena ljubav

Falinka i ja

Parižanin

Srbijanka

Čovekova kob

Pariske vanvremene priče

Srpkinja u Parizu

Usidrena na brodu

O ljubavi i vinu
  

Milica Jeftimijević-Lilić, pesnik i kritićar, piše o drugoj knjizi Zlate Živadinović :
  
Dva romana izašla u kratkom vremenskom razmaku, kao delovi šire celine koju i dalje uobličava, otkrivaju stvaraoca koji je latentno prikupljao građu da bi je u eruptivnom kreativnom zamahu otelotvorio.
  Zasnivajući romanesknu strukturu na matrici razvoja jedne mnogočlane srpske porodice, ona se vraća na same arhetipske osnove čovekovog bitisanja. Na svojim iskustvima, Zlata Živadinović predočava sudbinske, istorijske, migracijske i kulturne procese koji su se odvijali u drugoj polovini dvadesetog stoleća.
  Ljubav, svetla nit koja se provlaći kroz čitav toк prvog romana, postaje središni motiv drugog. Ispovedni ton, lirska pripovedanja, dubinska poniranja u dušu aktera čine ovaj roman uzbudljivim i prijemčivim.

Za isti roman, Slobodan Rakitić je rekao na promociji :
  
Prvo jezgro, prva knjiga Zlate Živadinović prošle godine, zbog koje smo je najavili na velika vrata, opravdala je naša verovanja novom sagom o familiji, pesnicima i ljubavi.

Milisav Savić, književnik i izdavač, piše :
  
Junakinja Zlatana susreće i druguje sa pesnicima-boemima šezdesetih godina, ne sluteći sudbinu koja će kasnije čekati nju i njene nepoznate poznanike. Ona cepa pesme koje joj pesnici šalju i u oči im to kaže. Ali, kada upoznaje preko prijatelja Dr. Brakusa velikog hrvatskog pesnika i boema T. Ujevića, doživljava divljenje i neobično uzbuđjenje kada joj na rastanku obojica ljube ruku.
  Pisac nam prikazuje sa nostalgijom i dokumentarnim nabojem Bezistan, Prešernovu klet, Skadarliju, mesta koja su predstavljala duh Beograda gde su se formirali i razgrevali mnogi danas poznati umetnićki talenti. Neki su noću pili, snevali, filozofirali, voleli i pevali muzama, a pojedini su se, između dve krajnosti, zaustavili i ovekovečili ovaj beli grad.