Дела Злате Живадиновић


ЗлатанаO јагодама и страху

О љубави и вину

Шум пролазности

Неизговорена реч

Неосвечена љубав

Фалинка и ја

Парижанин

Србијанка

Човекова коб


Париске ванвремене приче

Српкиња у Паризу

Усидрена на броду

О Љубави и вину

Милица Јефтимијевић-Лилић, песник и критичар, пише о другој књизи Злате Живадиновић:
 Двa ромaнa изашла у кратком временском размаху, као делови шире целине коју и даље уобличава, откривају ствараоца који је латентно прикупљао грађу да би је у еруптивном креативном замаху отелотворио.
 Заснивајући романеску структуру на матрици развоја једне многочлане српске породице, она се враћа на саме архетипске основе човековог битисања. На својим искуствима, Злата Живадиновић предочава судбинске, историјске, миграциске и културне процесе који су се одвијали у другој половини двадесетог столећа.
Љубав, светла нит која се провлачи кроз читав ток првог романа, постаје средишни мотив другог. Исповедни тон, лирска приповедања, дубинска понирања у душу актера чине овај роман узбудљивим и пријемћивим.

За исти роман,
Слободан Ракитић је рекао на промоцији:
Прво језгро, прва књига Злате Живадиновић прошле године, због које смо је најавили на велика врата, оправдала је наша веровања новом сагом о породици, песницама и љубави.

Милисав Савић, књижевник и издавач, пише:
Јунакиња Златана сусреће и другује са песницима-боемима шесдесетих година, не слутећи судбину која ће касније чекати њу и њене непознате познанике. Она цепа песме које јој песници шаљу и у очи им то каже. Али, када упознаје преко пријатеља Др. Бракуса великог хрватског песника и боема    Т. Ујевића, доживљава дивљење и необично узбуђење када јој на растанку обојица љубе руку.
Писац нам приказује са носталгијом и документарним набојем Безистан, Прешернову Клет, Скадарлију, места која су представљала дух Београда где су се формирали и разгревали многи данас познати уметнички таленти. Неки су ноћу пили, сневали, филизофирали, волели и певали музама, а поједини су се, између две крајности, зауставили и овековечили овај бели град.